Γηριατρικη Αποκατασταση

Η γεροντολογία μπορεί να χωριστεί σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες: Α)Κοινωνικά και οικονομικά Β)Ψυχολογικές πτυχές όπως, πνευματική απόδοση και προσωπική προσαρμογή Γ)Φυσιολογικές βάσεις γήρανσης, αποκλίσεις και διαδικασίες ασθενειών Δ)Γενικές βιολογικές πτυχές της γήρανσης.

Οι ηλικιωμένοι ασθενείς έχουν ιδιαιτερότητες όσον αφορά την περίθαλψή τους. Σε αυτή την ηλικία συναντάμε χρόνιες παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος, (υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια, φλεβική ανεπάρκεια) του νευρικού συστήματος, ( Νόσος του Parkinson, άνοια, εγκεφαλικά επεισόδια, μελαγχολία) του μυοσκελετικού συστήματος, ( οστεοπόρωση, εκφυλιστική αρθρίτιδα) προβλήματα στα αισθητήρια όργανα, (καταρράκτης, ελάττωση της ακοής) από το πεπτικό σύστημα (δυσκοιλιότητα, προβλήματα στα δόντια) και του αναπνευστικού (χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια). Αξίζει να αναφερθούμε επίσης και στα κινητικά προβλήματα που συναντάμε στην τρίτη ηλικία.

Πιο συχνά παρατηρούνται διαταραχές στο νευρικό σύστημα αλλά και προβλήματα στο μυοσκελετικό. Μερικές παθήσεις και προβλήματα που απαντώνται είναι : Εκφυλιστικές παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος ,διαταραχές στην ισορροπία , ανωμαλία στην βάδιση ( Nόσος Parkinson), οστεοπόρωση, εκφυλιστική αρθρίτιδα (γόνατος,ισχίου κ.α.) κατάγματα, μυικές αδυναμίες. Είναι σημαντικό λοιπόν να αναγνωρίσουμε της αδυναμίες ενός ατόμου που βρίσκεται στην τρίτη ηλικία και να δώσουμε μεγάλη προσοχή σε διάφορες ιδιαιτερότητές του.

Συγκεκριμένα, ο υπερήλικας δεν συνεργάζεται εύκολα στο θεραπευτικό πρόγραμμα και την φαρμακευτική του αγωγή. Δεν αναφέρει συμπτώματα που μπορεί να παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία του και γι αυτό πρέπει να είμαστε αρκετά προσεχτικοί στην λήψη ιστορικού. Μπορεί να έχει μείωση των αισθήσεων, μειωμένη μυική δύναμη, οπότε δυσκολεύεται στην μετακίνηση και ψυχολογικές διαταραχές όπως μελαγχολία, απώλεια μνήμης και διαταραχές στα συναισθήματα. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω γίνεται σαφές πως σαν θεραπευτές καλούμαστε να σχεδιάσουμε ένα θεραπευτικό πρόγραμμα με αρκετές δυσκολίες.

Είναι σημαντικό να καταρτίσουμε ένα πρόγραμμα όπου κατά κύριο λόγο θα εμπεριέχει ασκήσεις μυικής ενδυνάμωσης, ασκήσεις ισορροπίας και βάδισης αλλά και καρδιοαναπνευστικές ασκήσεις. Εν κατακλείδει ο ασθενής της τρίτης ηλικίας έχει σημαντικές ιδιαιτερότητες. O Φυσικοθεραπευτής οφείλει να δείξει προσοχή, υπομονή και επιμονή για να μπορέσει μέσα από την σωστή προσέγγιση του ηλικιωμένου να επιλύσει το πρόβλημά του. Η προσοχή χρειάζεται για να μην ξεφύγουν συμπτώματα ή καταστάσεις που έχουν σχέση με την κυρίως πάθηση. Πολύ συχνά αυτά μπορεί να κρύβονται κάτω από μια γενική έκπτωση των λειτουργιών του οργανισμού λόγω της μεγάλης ηλικίας. Η υπομονή χρειάζεται ώστε να πάρουμε σωστά το ιστορικό διότι ο υπερήλικας μπορεί να κρύβει στοιχεία συνήθως άθελά του. Χρειάζεται ακόμη για να εξηγήσουμε την σωστή θεραπεία και κυρίως την σωστή λήψη των φαρμάκων την οποία οι υπερήλικες συνήθως δεν ακολουθούν. Επίσης, η υπομονή είναι σημαντική για να αντιμετωπίσουμε την μελαγχολία του ή τις διαταραχές της συμπεριφοράς του, καθώς και τις συχνές υποτροπές που μπορεί να έχει μία πάθηση. Τέλος, είναι αναγκαία λόγω της αργής ανάρρωσης και της δυσκολίας στην συνεργασία του υπερήλικα.

Εμείς ως μέλη του υγειονομικού κλάδου, ως μέλη μιας πολιτισμένης κοινωνίας και ενός ευνοούμενου κράτους, ως παιδιά και εγγόνια αυτών των ανθρώπων οφείλουμε το καλύτερο.

 

 

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ