Περιτονία: το τρισδιάστατο αόρατο δέρμα

Η περιτονία, ή fascia όπως είναι διεθνώς γνωστός ο όρος, είναι συμπαγή στρώματα συνδετικού ιστού τα οποία βρίσκονται κάτω από το δέρμα και καλύπτουν αλλά και συγκρατούν τους μύες, τα οστά, τα όργανα, τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία. Επιπλέον η περιτονία είναι υπεύθυνη για την επικοινωνία ανάμεσα στις δομές, απορροφά τους κραδασμούς που προκαλούν οι κινήσεις ενώ από αυτή ξεκινά και η διαδικασία επούλωσης μετά από τραυματισμό.

 

Read more

«Εξάρθρωση ισχίου»: τι νομίζουν οι ασθενείς και τι συμβαίνει πραγματικά

Πολλοί είναι οι ασθενείς εκείνοι που αισθάνονται ή θεωρούν ότι έχουν υποστεί κάτι που σε εκείνους μοιάζει με εξάρθρωση ισχίου. Θεωρούν ότι ο πόνος και η αδυναμία κίνησης  του ισχίου τους σημαίνει ότι εκείνο έχει φύγει από τη θέση του και αναζητούν λύσεις για να το επαναφέρουν στη φυσιολογική του θέση. Την ίδια στιγμή πολλοί από αυτούς πιστεύουν ότι πλέον το ισχίο τους είναι τόσο εύθραυστο που θα μπορέσει να εξαρθρωθεί και πάλι σε ανύποπτο χρόνο. Τι ισχύει όμως από αυτά που θεωρούν κάποιοι ασθενείς και τι συμβαίνει πραγματικά;

 

Read more

Τραυματισμός αυχένα δίκην μαστιγίου (Whiplash neck injury) και ο ρόλος της Φυσικοθεραπείας

Ως τραυματισμός αυχένα δίκην μαστιγίου, διεθνώς γνωστός όρος ως whiplash neck injury, ορίζεται ο τραυματισμός εκείνος που συμβαίνει όταν το κεφάλι κινείται προς τα πίσω και μετά προς τα μπροστά απότομα και με δύναμη λόγω πρόσκρουσης με μεγάλη ισχύ, πχ λόγω ενός τροχαίου ατυχήματος. Ο τραυματισμός αυτός ονομάστηκε έτσι καθώς η κίνηση του κεφαλιού «μιμείται» την κίνηση ενός μαστιγίου και πρόκειται για έναν από τους πιο κοινούς τραυματισμούς του αυχένα. Ο τραυματισμός αυχένα δίκην μαστιγίου μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις τόσο στους σπόνδυλους όσο και στους μύες του αυχένα.

 

Read more

Η φυσικοθεραπευτική αντιμετώπιση του ιλίγγου

Ο ίλιγγος αποτελεί μια συχνή κατάσταση για αρκετούς ανθρώπους παγκοσμίως. Όλοι οι πάσχοντες αναφέρουν ότι νιώθουν ζαλάδα, ναυτία, νιώθουν το δωμάτιο και τα αντικείμενα να γυρίζουν γύρω τους, νομίζουν ότι θα πέσουν ή θα λιποθυμήσουν ενώ αυτό στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει. Ο ίλιγγος από μόνος του δεν αποτελεί πάθηση αλλά σύμπτωμα κάποιας πάθησης.

 

Read more

Σύνδρομο μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης και η Φυσικοθεραπευτική αντιμετώπισή του

Το Σύνδρομο μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης αποτελεί συχνά μια από τις αιτίες εκείνες που ευθύνονται για τον πόνο στο ισχίο. Πρόκειται για μηχανικό πρόβλημα το οποίο προκαλείται όταν η κεφαλή ή ο αυχένας του μηριαίου προσκρούει πάνω στον επιχείλιο χόνδρο της κοτύλης. Αυτή η πρόσκρουση έχει ως συνέπεια είτε τη ρήξη του επιχείλιου χόνδρου είτε την πρόωρη φθορά της άρθρωσης του ισχίου και την ανάπτυξη οστεοαρθρίτιδας. Το σύνδρομο μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης εμφανίζεται συχνότερα στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες και κυρίως στους έφηβους αλλά και τους ενήλικες που ασχολούνται με τον αθλητισμό σε κάθε ηλικία. 

 

Read more